dimarts, 4 de juny del 2013

Els nans nous


Un cop pasada la Patum d'engunay, i per tal de que no se'ns faci massa llarga l'espera, avui us porto la partitura d'una de les músiques de la Patum més dibulgades, ja que molts dels esbarts dansaires la inclouen en el seu repertori.

Aquesta és una de les comparses de Patum que conjuntament amb els Gegants Vells i els Plens, em toquen més d'aprop, ja que a casa hem format part de les comparses, i cada any un o altre saltem de ple, i ja ve de lluny, ja que la iaia va ser de les primeres dones que van saltar de ple fa una pila d'anys.


Els Nans Nous es van incorporar com a comparsa de La Patum l'any 1890, sembla que com a substitució dels Vells en un inici. Són quatre nans diferents: Dues parelles, una de joves i una altra de vells. Sembla que els Nans eren una comparsa prescindible de la festa alguns anys, cosa del tot impensable avui dia que es fés una Patum sense alguna de les comparses.

La música dels Nans Nous, d'en Joaquim Serra i Farriols, és tan festiva que ja comença amb la participación del públic patumaire, en els seus primers temps picant 5 vegades de mans.
Deia Mossèn Armengou, que aquesta música permet diferenciar els patumaires dels nou vinguts, ja que qui no coneix la música o fa menys dels 5 picaments de mà o en fa de més.

Després ens trobem amb una primera frase que es repeteix dues vegades i una segona que també es repeteix dues vegades. I seguint amb la mateixa estructura dels balls de Gegants de La Patum, aquí comença una tercera frase C, com a rebatut que dón més dinámica a la dansa i que també es repeteix dues vagades. Aquí teniu la partitura.

I aquí teniu un vídeo del ball de Nans Nous.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada